Ana Sayfa
Bölümler
Periodontoloji

Periodontoloji

Periodontoloji, diş hekimliğinin bir bölümü olup dişleri çevreleyen yumuşak ve sert dokuları inceleyen; bu dokularda meydana gelen hastalıkları araştıran, bu hastalıkların tedavisini ve tedavi sonucu elde edilen sağlığın devamlılığını sağlayan bilim dalıdır.

Dişleri çevreleyen bu dokular dişeti, alveol kemiği (kemiğin dişi çevreleyen bölümü) , sement (diş kökünü çevreleyen doku) ve periodontal ligamenttir (diş ile kemiği birbirine bağlayan doku). Periodontolog, periodontoloji alanında ihtisas yapmış uzman diş hekimidir.

Dişler düzenli fırçalanmadığında, dişler etrafında biriken gıda artıkları bakterilerin çoğalabileceği uygun bir ortam yaratır ve bu yapı bakteri plağı olarak adlandırılır. Bakteri plağı, zamanla üzerine tükürüğün çökelmesi sonucu diş taşlarına sebep olurlar. Diş taşları dişetlerinde çekilmeye ve ilerledikçe önce dişeti iltihaplarına ve zamanla da dişin çevresindeki kemikte erimeye neden olurlar. Sonuçta dişlerde sallanma ve diş kayıpları görülebilir.

Anabilim Dalımızda dişetini ilgilendiren hastalıkların tedavisi yapılmaktadır.

-Dişeti hastalığının belirtileri nelerdir?
-Diş fırçalama esnasında kanayan dişetleri
-Kırmızı ve şiş dişetleri
-Dişlerden kolaylıkla ayrılabilen, uzaklaşan dişetleri
-Dişlerden ya da dişetleri arasından iltihabi akıntı
-Sallanan veya giderek birbirinden uzaklaşan dişler (dişler arasında aralıkların oluşması veya mevcut aralıkların artması)
-Sürekli kötü ağız kokusu
Bununla beraber, diş eti hastalıkları hiç bir bulgu vermeden de ileri safhalara ulaşabilir. Bu nedenle düzenli aralıklarla diş hekimine gitmek son derece önemlidir.
Anabilim dalımızda verilen tedavi hizmetleri:
-Diştaşı temizliği
-Subgingival küretaj
-Periodontal apse tedavisi
-Gingivektomi - Gingivoplasti
-Frenektomi
-Flep operasyonu
-Kemik içi implant
-Dişeti çekilme tedavileri;
  -Serbest dişeti grefti
  -Koronale kaydırma veya sliding flep
  -Bağ dokusu grefti
-Aşırı kole hassasiyet tedavisi
-Hemiseksiyon
-Biomateryal uygulaması